Журналісти в Україні: які ризики на них очікують

2019-06-06

Однією із найбільших проблем для роботи ЗМІ нині стало розповсюдження дезінформації, що несприятливо позначається на дискусіях громадськості та демократичних процесах.

І боротьба з дезінформацією в Україні практично не ведеться, на відміну від Європейського Союзу.

Так, Єврокомісія переймається, зокрема, питанням інформації, у тому числі поширенням фейкових новин та відвертої брехні. Відповідно, для українців важливою залишається діяльність саме незалежних ЗМІ, які б критично перевіряли й висвітлювали діяльність уряду. Саме незалежна журналістика робить сильним суспільство. Хоча працівникам ЗМІ наштовхуються на утиски, погрози, спроби перешкоджання власній роботі, фізичні напади та гинуть. Зокрема йдеться про роботу у масових заходах, переслідування політиками та колегами-репортерами тощо.

Міжнародна недержавна правозахисна організація «Репортери без кордонів», починаючи з 1995-го, щороку опубліковує «Індекс свободи преси», який демонструє дотримання принципів вільних ЗМІ. У звітах організації висвітлюється інформація щодо ув’язнених, убитих, зниклих та викрадених працівників ЗМІ, а також про репресії й утиски, пов’язані з професійною діяльністю.

Так, згідно з «Індексом свободи ЗМІ» станом на 2017 рік серед 180 держав Україна опинилася на 102-му місці, підійнявшись на п’ять пунктів відносно результатів 2016-го. Тоді стан для журналістів у нашій країні став складним, адже було викрадено двох репортерів на сході — у самопроголошених «ЛНР» і «ДНР». Інформація отримана від журналістів, відпущених раніше.

Варто уточнити: обидва утворення не є суб’єктами міжнародного права, то ж про затримання журналістів мова не йде. Тим паче, що декого ув’язнили, а декого й катували. Особливо несприятливі тенденції для журналістів — робота в Криму, що знаходиться «під опікою» Росії.

Поліпшення позицій в «Індексі свободи ЗМІ» пояснюється, зокрема, зменшенням насилля проти журналістів та відсутністю убивств репортів. Та все ж, низькі позиції України у рейтингу пояснюються:

— тривалими воєнними діями на сході України;

— надто високою безкарністю за убивства низки журналістів, котрі залишаються нерозкритими. Так само не знайдені винних у нападах на репортерів;

— потужними зв’язками між впливовими олігархами / політиками / економікою та значною концентрацією медіаресурсів. А значна проблема в тому, що медіа — у власності олігархів, і найчастіше — не досить прозоро.

То ж через небезпечність професії медіа працівники часто полишають журналістику та починають працювати у безпечних для життя сферах.

#advertising#content#pr#social media

2020-02-16

Деякі письменники повторюють одне і те ж знову і знову, викликаючи нудоту, і потім вони повертаються, щоб підкріпити та повторити первинну точку зору, яку вони спочатку виразили. Дратує, правда? Однак, багато ділових блогів набиті такими проступками. Щойно ви бачите проблему, її легко виправити.

2020-02-16

Сьогодні потрібно трохи піднатужитись, щоб привернути увагу клієнта. Якщо ваша компанія прагне створити тривалі відносини з технологічно зацікавленою аудиторією, доповнена реальність (AR), безумовно, це те, що варто спробувати.